top of page

Bodrum Sağlık Vakfı Fizyoterapi ve Hidroterapi Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

 

KÜNYE

TİP: Sağlık Merkezi

YER: Bodrum

Statü: 1. Ödül

İşveren: Bodrum Sağlık Vakfı

Yıl: 2025

Ekip:

Fatma Zeynep ALTINBAŞLI, Yüksek Mimar 
Tuna Han KOÇ, Mimar

Yardımcılar:

Feyza ŞAKAR, Mimar
Merve Nur YILMAZ, Mimar
Dila KARAŞ, Mimar
Asu PALA, Mimarlık Öğrencisi

 

Bir hal olarak iyileş[tir]mek

tedavi(tdk)—Aksayan bir şeyi düzeltme, iyileştirme.

Doğayla iyileşme

Yüzyıllar boyu insanın doğayı şifa verici olarak tanımladığı, doğayla kurduğu etkileşim hallerinden yeni haller üretebilir mi, yeni aktörler eklenebilir mi ? Mimarinin dokunuşuyla iyileşme süreci, tüm aktörlerin belleğinde farklı hallerde yer edinebilecek ve bu hallerde özne olan mekanlar yeniden üretilecektir.İlgili tasarım alanı çevresinde konut ağırlıklı işlevleri barındıran bir kentsel boşluk halindedir.  kentsel boşluğun getirmiş olduğu vasıf ile, alana tasarlanan hacim sembol yapı niteliğine kazanma potansiyeline sahiptir.  Bu potansiyelin peşine düşülerek alanın izi sürülmüş, alanın da tedavi edilerek Bodrum’a kazandırılması önerilmiştir.

Üst Ölçek Kararları

Tüm iyileş[tir]me sürecinde doğanın iyileştirici halinin getirisiyle oluşturulan hacimler yeşil akışa doğru uzanarak, yeşili içine almıştır ve içeride yeşili farklı hallere büründürmüştür. Mimari programların konumlandığı alan ile peyzajın bütünleşmesi amaçlanmakta, bu bütünleşme peyzaj ile müzakere etmek yerine onunla iş birliğine girmek, peyzajın mimariyi ehlileştirebilmesi ile sağlanmıştır.

Kütle Kararları

Alana oturan kütle, farklı ölçeklerde parçalanarak alana [yer]leşmiştir. Plan şemasının imkan verdiği alanlarda kütleden farklı ölçeklerde koparmalar yapılarak kütleye nefes aldıran avlular oluşturulmuştur.  Oluşturulan avlularla hem mekanların ışıkla, yeşille ilişkisi güçlendirilerek mekânsal deneyim çeşitlendirilmiş/zenginleştirilmiş, hem de öneri parçalanmalarla tektonik bir hal almıştır.  Park alanına bakan güneybatı cephesinde bu tektonik tavır kendisini park alanına uzatarak( yönelterek) peyzajla net bir ilişkiye girerken, güneybatı cephesine doğru kütle tavrını dikey yüzeyler olarak tanımlamıştır.

Mekan Kurgusu

Konumlandırılan tüm mekânsal katmanlaşmaları alana ait yöntem üzerinden birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. Mekan hiyerarşisi tedavi gören hastaların mekanlara olabildiğince engelsiz ulaşabilmesi adına oluşturulan sirkülasyon akslarına takılarak hem- zemin döşemelerde kurgulanmıştır.  Farklı tedavi türlerine ihtiyaç duyan tüm heterojen etkileşimlerin benzer amaçlar uğruna bir araya gelebildiği, sadece tedaviye ihtiyaç duyanlar değil tedavi edenler gibi mekanın tüm aktörlerinin bir arada toplanabildiği, tüm aktörlere aynı bir tavrı takınan bir kurgu önerilmiştir. Bu bir araya gelişler kütlenin içine aldığı yeşil akslar ile güçlenmektedir. Kütledeki yeşil açılmalar ile önerilen kompozisyonun bütünlüğünü sağlamaktadır.

Cephe Kararları

Kuzeydoğu cephesi, geniş bir saçak ile peyzajı içine alan bir karşılama yaparken, sabah güneşini mekanlara sızdırıp mekanları besleyerek geçirgen bir tavır almıştır. Güneybatı cephesi ise akdeniz ikliminin sıcaklarına karşın daha kapalı bir tavır almıştır. Dolayısıyla kuzeydoğu cephesi daha dinamik bir duruş sergilerken, güneybatı cephesi daha stabil bir duruş sergilemektedir.

Bodrumun yalın mimari dilinden referans alarak manipüle edilen kütleler, insan ölçeğine uygun olarak parçalanarak oluşturduğu kütlelerin ölçekler arası çeşitliliğiyle dinamik bir duruş sergileyerek, Bodrum siluetinde kendine ‘yer’ edinmiştir.

© 2024 by rasastudyo

bottom of page